WINTERSWIJK – De organisatie van de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk heeft Scouting Winterswijk en de Van der Lugtstichting blij kunnen maken met een bijdrage vanuit de opbrengst van de marathon. Beide organisaties waren in 2017 als goed doel verbonden aan het jaarlijks terugkerende hardloopevenement en hebben met de gift nieuwe materialen kunnen aanschaffen.
Dit jaar vindt de marathon plaats op 16 september.

De opbrengst van de marathon editie 2017 was evenals voorgaande jaren deels bestemd voor een goed doel. Penningmeester Rob Toebes: ”De scouting helpt de laatste jaren met een tiental jongeren bij de opbouw van onze finishlocatie en door die samenwerking weten we, dat een financieel steuntje zeer welkom is en hebben we hen als een van de goede doelen gekozen. Met dank aan de ruim 500 lopers en dankzij de inzet van vele vrijwilligers konden we bovendien ook de wens van de Van der Lugtstichting honoreren.”

 

Scouting Winterswijk

Scouting Winterswijk bestaat bijna 85 jaar, heeft zestig leden en is financieel afhankelijk van donaties en verhuuropbrengsten van de accommodatie. Met de bijdrage van de marathon zijn acht lange pionierpalen aangeschaft, een lange ladder en materiaal voor adequate elektriciteitsvoorziening tijdens buitenactiviteiten. Begeleider van de ‘explorers’ Lennart Lieverdink: “Met de pionierpalen van negen meter lang kunnen we bij het bouwen van vlotten of hoge bouwwerken met minder touw toe, wat de veiligheid ten goede komt. Tijdens het wereldwijde communicatieweekend JOTA-JOTI bouwen we bijvoorbeeld ieder jaar een hoge JOTA-toren, waarbij authentiek padvinderswerk met nieuwe communicatietechnieken wordt gecombineerd. Maar ook de zeephelling bij het Familiespektakel is altijd met pionierpalen gebouwd.”

G.A. van der Lugtstichting

Voorzitter Rogier Grondman van de G.A. van der Lugt Stichting, die met zijn partner ook deelnemer was aan de marathon, is blij met de vier batdetectoren die hem werden overhandigd. Zijn organisatie zet zich met een grote vrijwilligersgroep in voor behoud van kleinschalige natuurterreinen en het karakteristieke landschap, het zo belangrijke decor voor de marathon. “Met een batdetector kunnen we vleermuisgeluiden registreren, waardoor we nauwkeurig kunnen onderzoeken welke soorten op onze terreinen voorkomen en daarop ons beheer beter afstemmen. Doorgaans bestaan onze inkomsten uit beheersubsidies, dus dit is wel heel bijzonder. We hebben de scouting al uitgenodigd voor een vleermuizenexcursie.”

Inschrijven marathon vanaf maart

In september 2017 werd de Marathon Nationaal Landschap voor de zesde keer georganiseerd. “Een uniek evenement voor hardlopers met als doel mensen in beweging te brengen en te laten genieten van het landschap en de streek”, aldus secretaris Wendy Wiggers. “Dit jaar vindt het evenement plaats op 16 september, waarvoor weer een mooie route wordt ontwikkeld. De inschrijving opent in maart op onze website en wordt aangekondigd via facebook.”

Meer informatie over de goede doelen:
– G.A. van der Lugtstichting : www.vanderlugtstichting.nl
– Scouting Winterswijk: www.facebook.com/scoutingwinterswijk