Na 2 jaar afwezigheid van de Winterswijkse Marathon zal deze in 2020 weer plaatsvinden. Hoe kwam de herstart tot stand en wat maakt dat het een groot hardloop en wandelweekend gaat worden. Een kort interview met Harrie Garritsen van de Winterswijkse Uitdaging.

Wie waren de initiatiefnemers na twee jaar geen marathon in Winterswijk?

Harrie: Vlok van Harten en ikzelf constateerden dat het erg jammer was dat de marathon in Winterswijk niet meer op de activiteiten agenda van de gemeente Winterswijk staat. We constateerden het samen en deelden dat met mensen om ons heen. We spraken anderen die exact hetzelfde dachten en voelden. Voor ons werd het een uitdaging daar verandering in aan te brengen. We zijn niet voor niets van de Winterswijkse UItdaging

Vlok en ik hebben het in een gesprek met de gemeente gedeeld. De gemeente deelde onze mening en zou het toejuichen als er verandering in zou komen.

En toen?

Vlok en ik namen het initiatief een brede vertegenwoordig uit te nodigen van Winterswijkers die ons idee een warm hart zouden toedragen, en met ons wilden nadenken over een mogelijk herstart van de marathon. Ondernemers, recreatie ondernemers , sportverenigingen, oud organisatoren van de marathon, 100% Winterswijk, ABH City, wandelvereniging  en nog vele anderen kwamen op de bewuste avond bijeen.
Het enthousiasme die avond was ongekend en leek een prima voedingsbodem te zijn om er een vervolg aan te geven.

Wat die avond ook duidelijk werd; het moet niet alleen een hardloop evenement worden, maar ook een meerdaags wandelevenement.

Een achttal aanwezigen gaf zich op om bij een volgend overleg aanwezig te zijn. Een mooie vertegenwoordiging van alle aanwezige partijen.

Voor de kerst van 2019 was het vervolg overleg. Het ging vervolgens heel snel. De naam Landschapsloop werd bedacht. Met de Landschapsloop wordt het wandelweekend en de marathon in Winterswijk aangeduid. De datum van 2,3 en 4 oktober werd gereserveerd voor het wandelen, 4 oktober werd vastgesteld als marathon datum. En 4 oktober is ook de datum waarop alles moet finishen op de markt in Winterswijk. Er werd een nieuw bestuur geformeerd, iemand die in recordtijd een attractieve website kon bouwen, het marathon parcours werd getekend en de wandelroutes werden bepaald…….
Er moet nog veel georganiseerd worden, maar de basis staat.

Waardoor liep het tot dusver gesmeerd?

In de kerngroep voelde een ieder zich erg verantwoordelijk voor zijn of haar deelgebied. Tegelijkertijd besefte een ieder dat al die delen er toe zouden leiden dat er een prachtig weekend in oktober aan zit te komen. Het maakte nieuwe energie vrij om goed samen te werken en er voor te gaan.

Na deze voortvarende start gaan Vlok en ik meer aan de zijlijn staan in het volste vertrouwen dat de herstart een hele mooie Landschapsloop in Winterswijk gaat worden!