De meeste routes van de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk zijn in de afgelopen jaren ontworpen door Sjoerd van Leeuwen. Dat lijkt een eenvoudige klus, maar is het zeker niet. Want hoe kun je nu elke keer precies 42 km en 195 meter uitmeten? Tijd voor een mini-interview met Sjoerd.

Wat is belangrijk om een goede route te maken?

Ik wil er altijd voor iedereen wat in hebben zitten; jong & oud, snel & minder snel, harde ondergrond & zachte ondergrond. Het moet aantrekkelijk zijn om te lopen qua omgeving en het moet afwisseling in zich hebben. En wat het zeker moet zijn: promotie voor Winterswijk.

Hoeveel tijd kost je dat?

Dat is een lastige vraag. Het is namelijk een heel proces. Ik leg mijn oor altijd graag te luister wat lopers belangrijk en mooi vinden. Vaak hoor ik dat een ronde om Winterswijk het meest tot de verbeelding spreekt.. Dan zit er namelijk veel variatie in het landschap en de ondergrond. Tegenwoordig heb je mooie computerprogramma’s om te ontwerpen. Ik denk dat het me rond de 24 a 32 uur tijd kost, voordat de route vast ligt.

Volg je een opleiding voor routemaker?

Daar is geen opleiding voor. Ik ben het geworden door mijn grote mond. In één van de eerste marathons had ik commentaar op een passage in het parcours. De reactie was: ‘als je het beter kunt, moet je het zelf doen’. Tja….. die handschoen heb ik opgepakt.
Er is kennis nodig van alle wegen en paden rond Winterswijk en in de omgeving. Uiteindelijk heb ik in het maken erg veel lol en voldoening.

Wat vind je van de editie 2020?

Zelf ben ik er tevreden over. Helaas is het in de huidige tijd niet meer mogelijk over het terrein van de Steengroeve te gaan.
Recent is de route voor de eerste keer per fiets gedaan. De fietsers waren vol lof! En dat geeft mij weer voldoening.

Noot van de organisatie:
De route van de marathon voert deels over privé terreinen en wordt kort voor de marathon op 4 oktober bekend gemaakt.

Routes wandeltochten

Binnenkort kunt u kennismaken met Ida en Jaap. Zij tekenen voor de routes van de wandeltochten op 2, 3 en 4 oktober .