Lopers informatie – Marathon

De 7e editie van de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk op 3 oktober 2021 start om 10:00 uur in het Vrijheidspark in het centrum van Winterswijk. (mw Kuipers Rietbergplein 1). Daar is ook de finish.

De loop voert over verharde en onverharde wegen en paadjes door het fraaie coulisselandschap rond Winterswijk.
Hoogtepunten onderweg zijn het Strandbad, de bleekweide, de watermolen bij Den Helder, Natuurmonumenten landgoed het Keunenhuis en het beeklandschap de Bekkendelle. Na de Bekkendelle slingert de marathon door de buurtschappen Miste, Corle en Meddo om via de groene long van Winterswijk richting eindstreep in het Vrijheidspark te gaan.

De marathon route is niet afgezet en gaat over openbare wegen en privé terrein. Deelnemers dienen zich aan de reguliere verkeersregels te houden en de aanwijzingen van verkeersregelaars en vrijwilligers van de Landschapsloop op te volgen.

De route gaat deels over privé terrein en we hebben van landeigenaren de toestemming om op 3 oktober over hun terrein te lopen. We willen voorkomen dat men vooraf de route gaat verkennen wat verkeerd kan vallen bij de eigenaren. Volgend jaar willen we ook weer hun toestemming. De route wordt daarom niet volledig gepubliceerd. Wel zal kort voor de startdatum er een beknopte versie in te zien zijn. Overigens is de route volledig uitgepijld.

Start en finish marathon Landschapsloop

De start en finish zijn dus in het nieuw aangelegde Vrijheidspark in het centrum van Winterswijk. Adres: mw Kuipers Rietbergplein 1 (het voormalige Raadhuis / nu VVV Inspiratiepunt en Grensland College).

Mocht er door overheden aan het evenement aanvullende voorwaarden omtrent corona gesteld worden zullen wij als organisatie hier gehoor aan moeten geven. Zodra er hier duidelijkheid over is zullen we dat aan de deelnemers melden.

Om het aantal personen ter plekke te beperken en de doorstroom te verbeteren mag er per duo of trio team één persoon de startnummers afhalen. En indien men zich nog moet inschrijven dient één persoon het team in te schrijven en het inschrijfgeld te voldoen.

Inschrijven

Voorinschrijven

Voorinschrijven kan vanaf 20 februari via deze website.
De voor-inschrijving sluit 29 september 2020 om 23.59 uur. Maakt u s.v.p. zoveel mogelijk gebruik van de voor-inschrijving, daarmee voorkomt u dat u moet wachten en helpt u de organisatie in de voorbereiding.

Ophalen startnummers

Degene die voor 25 september gebruik hebben gemaakt van de voorinschrijving kunnen hun startnummer in de dagen voorafgaand aan de marathon al ophalen bij de VVV Winterswijk. Voor duo en trio teams graag één persoon de startnummers laten afhalen. Deelnemers die in Winterswijk wonen wordt verzocht hier zoveel mogelijk gebruik van te maken!
De startnummers worden niet opgestuurd.

Afhaaladres:
VVV Winterswijk, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1, 7101 DD Winterswijk.
Dit kan op: maandag 27 september t/m donderdag 30 september tussen 9:30-17:00 uur.
Op vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober tussen 10:00 en 16:00 uur.

De startnummers liggen daar per deelnemer of deelnemend team klaar. Mocht u op de genoemde dagen niet in de gelegenheid zijn kunt u het startnummer ook tot 30 minuten voor de start afhalen op de startlocatie.
Om het aantal personen ter plekke te beperken mag er per duo en trio team één persoon de startnummers afhalen.

Na-inschrijven

Na-inschrijven is mogelijk maar om drukte voor de start te voorkomen vragen wij jullie om zoveel mogelijk gebruik te maken van de voorinschrijving. Tientallen lopers gingen jullie al voor en hebben hun plekje aan de start gereserveerd. Door voor in te schrijven hoef je niet ter plekke te wachten om je in te schrijven en te betalen. En je helpt er de organisatie mee. Doen dus !

Om tijdig de gegevens van alle deelnemers klaar te hebben voor de tijdswaarneming kan er tot uiterlijk 45 minuten voor de start, dus 9:15 uur, worden ingeschreven.
Betalen kan m.b.v. een pin automaat of contant (gepast). Kosten bij na-inschrijving: sololopers € 30, duoteams : € 60,- en trioteams: € 90,-.

Schrijf je je als team ter plekke in dan dient één persoon die inschrijving voor het team te doen. Zorg er voor dat je teamnaam, namen en emailadressen van jouw en je looppartner(s) paraat hebt. Deze dien je op het betreffende inschrijfformulier in te vullen. Dit formulier lever je in en je rekent voor het hele team af.
De inschrijfformulieren kun je ook hier downloaden om deze vooraf in te vullen en mee te nemen naar de inschrijving.

Solo loper / Duo teams / Trio Teams

Bereikbaarheid start en finish

Let op!
Het Vrijheidspark (start/finish locatie) is tot en met eind november afgesloten voor doorgaand verkeer. Ook de markt is 3 oktober afgesloten. Er is voor auto’s geen toegang via de rotonde Peperbus (Groenloseweg en Singelweg) en Burgemeester Bosmastraat.
Op 3 oktober is er een Duitse feestdag en er wordt in het centrum van Winterswijk een flinke drukte verwacht. Daarom een dringend verzoek om zoveel mogelijk met fiets of openbaar vervoer te komen.  Het treinstation is op minder dan 10 minuten lopen.

Openbaar vervoer

Station Winterswijk, Stationsstraat 32, 7101GH Winterswijk. (let op; neem niet station Winterswijk West).
Looproute station naar start/finish

Parkeren

Kom je toch met de auto parkeer dan bij Theater de Storm.
Navigeer naar : Haitsma Mulierweg 11, 7101 BX, Winterswijk . Het is vanaf daar 5 minuten lopen naar de start/finish. Looproute naar start/finish

Een andere optie is om te parkeren bij de Sport- en Turnhal Winterswijk, Parallelweg 9, 7102 DE Winterswijk Dit is direct naast station Winterswijk en is minder dan 10 minuten lopen.

Het stallen van de fietsen van deelnemers

Fietsen van deelnemers kunnen tot aan de start om 10:00 uur geplaatst worden op de parkeerplaats rechts naast de (voormalig) Rabobank op de hoek van de Burg. Bosmastraat en Torenstraat.

Kort voor de finish dienen de fietsen bij de Tricot (adres: Tricot 11 / Wilhelminalaan) te worden geplaatst. De laatste meters naar de finish loop je als team samen (niet fietsen dus).

Start marathon om 10:00 uur

Startlocatie
Het Vrijheidspark, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1. Naast het VVV inspiratiepunt / voormalige gemeentehuis.

Fietsende deelnemers vertrekken na de start van de lopers. Via een aangegeven route mogen zij zich vanaf km 4 bij hun looppartner voegen. Het is niet toegestaan om deze eerste kilometers achter de lopers aan te fietsen!

Je hebt als fietser alle tijd om van de start naar dat 4km punt te komen. Dit kun je binnen 10 minuten bereiken, geen noodzaak om je te haasten dus.

Er is dus pas na 3,5 km de mogelijkheid voor lopers/fietsers om te wisselen. Het punt waar je samenkomt zal worden aangegeven. Het verzoek is om daar aan de rechterzijde van de (zand)weg te wachten op jouw loopmaatje(s). Geef de lopers de ruimte. Kort daarna, bij de ingang Strandbad, zullen de fietsers rechtdoor moeten terwijl de lopers naar het strandbad en vervolgens bleekweide lopen.
Vanaf ca 4,3 km (Gulle Smid) kunnen de fietsers zich bij hun loper voegen.

Tijdregistratie

Dit jaar wordt ook weer gebruik gemaakt van elektronische tijdregistratie. Dit wordt door leden van atletiekvereniging Archeus verzorgd.

  • Bij de duo’s en trio’s draagt maar 1 deelnemer een chip. Degene die als hardloper start moet de chip dragen ( door de veters of met een tierib aan schoen bevestigen) en zorgen dat hij/zij over alle tijdregistratiematten loopt.
  • Bij de finish wordt gezamenlijk over de mat gelopen en wordt de eindtijd geregistreerd.
  • Na de finish de chip laten verwijderen door de organisatie!
    (mocht u dit verzuimd hebben dient de chip voor 8 oktober opgestuurd te worden naar Landschapsloop, p/a Vincire Websites+, Burg Bosmastraat 41b, 7101 DE Winterswijk.
    Mocht je dit verzuimen dan zijn wij genoodzaakt € 10,- in rekening te brengen.
  • Startnummers ook graag na de finish inleveren.

Goed om te weten

Tassen kunnen voor de start in bewaring worden gegeven en na de finish worden opgehaald
Er is geen gelegenheid om te douchen nadien.

Verzorging onderweg.
Rond elke 5 km is een drankpost waar je water kunt pakken.  Op het halve marathonpunt zijn er tevens stukjes fruit en stukjes mars/snickers. Heb je meer andere voeding nodig, dan neem dit zelf mee.

Zorg voor de natuur

Deelnemers aan de Landschapsloop zijn naast sportliefhebbers ook liefhebbers van de mooie omgeving rondom Winterswijk. Iedere deelnemer heeft respect voor de natuur en laat verpakkingen van meegebrachte (sport)voeding niet achter en deponeert deze in de afvalbakken of neemt deze weer mee naar huis.
Of volgens een bekend Achterhoeks gezegde: “Take nothing but memories, leave nothing but footprints!”

Drank flesjes inleveren

De flesjes water die door de organisatie worden verstrekt graag onderweg of na de finish weer inleveren. Zo kunnen we zorgdragen voor recycling van de flesjes. Dus s.v.p. inleveren !
Bij de marathon wordt onderweg drinken aangeboden in bekertjes. Deponeer deze in de daarvoor bestemde bakken.

Ook de startnummers die de Landschapsloop gebruikt voor de marathon zijn een milieuvriendelijker alternatief voor de reguliere materialen die worden gebruikt voor startnummers. In overleg met de leverancier hebben we deze keuze gemaakt die past bij de visie van de Landschapsloop.