Uit de pers: Landschapsloop Winterswijk is weer terug.

Het originele bericht vindt u op Achterhoek Nieuws Winterswijk: Landschapsloop Winterswijk is weer terug, voor wandelaars en hardlopers.
Foto: Han van de Laar

WINTERSWIJK – De Landschapsloop Winterswijk wordt weer opgepakt. Na drie jaar vindt op zondag 3 oktober de zevende editie van de Marathon Nationaal Landschap plaats. Deze voert weer door het prachtige landschap van Winterswijk. Tevens worden er wandelingen georganiseerd op 1, 2 en 3 oktober, deze kennen een lengte van 10, 15 of 20 kilometer. De organisatie is in handen van de Stichting Nationaal Landschapsloop Winterswijk. Voorzitter van de stichting Wout van den Berg en vrijwilligerscoördinator Vlok van Harten geven een toelichting. Wout: “De afgelopen jaren is het evenement door omstandigheden niet doorgegaan, maar we hebben de draad weer opgepakt. We merkten meteen een groot enthousiasme, zoals bij 100procent Winterswijk, de middenstand, de recreatiesector en de gemeente. Iedereen heeft er zin in en vindt het prachtig dat dit evenement weer van start gaat. Ook bedrijven sponsoren en ondersteunen ons, deels ook in natura.”

Vrijwilligers gezocht

Vlok: “Het is wel zo dat we nog enige terughoudendheid merken bij de inschrijvingen. Dat heeft natuurlijk met het coronavirus te maken. Wat mag er dadelijk, als het zover is, wel en wat niet. Toch hebben we besloten door te gaan met het organiseren. We kunnen aan de gestelde voorwaarden voldoen en alles vindt buiten plaats. Dus schrijf je in voor de marathon of voor de wandelingen! Wat dat betreft kunt je aan één, twee of aan alle drie de wandelingen meedoen. Vrijwilligers kunnen zich overigens ook nog aanmelden, die zijn heel belangrijk en we zoeken er nog een redelijk aantal. We moeten namelijk voldoende verkeersregelaars hebben en ook voor andere hand- spandiensten, onder meer bij de rustpunten, worden ze ingezet. Als je je opgeeft, neem ik contact op en krijg je van mij de nodige informatie”

Wout van den Berg en Vlok van Harten naast de start en finishplaats, op de veldkeien met de waterfonteintjes. Foto: Han van de Laar
Wout van den Berg en Vlok van Harten naast de start en finishplaats, op de veldkeien met de waterfonteintjes. Foto: Han van de Laar

Routes

Op 1 oktober is start en finish van de eerste wandeling bij de Twee Bruggen. Op zaterdag 2 oktober bij recreatiepark Het Winkel en op 3 oktober is de start bij restaurant De Zwaan en de finish op het Vrijheidspark. Deze is min of meer tegelijk met de finish van de marathon gepland. De marathon start en eindigt overigens in het Vrijheidspark naast de waterfonteintjes met de zwerfkeien. De wandelaars hebben een flexibele vertrektijd namelijk tussen 8.00 en 10.00 uur. De marathonlopers vertrekken om 10.00 uur. Uiterlijk 16.00 uur moet iedereen weer binnen zijn. Voor medische verzorging, indien nodig, is gezorgd en ook een bezemwagen ontbreekt niet.

Aanmelden

Wout: “Het is geen wedstrijd. Natuurlijk proberen sommige hardlopers vast hun tijd te verbeteren, maar we roepen toch ook op vooral onderweg te genieten. Gezelligheid, veiligheid en gezondheid staan voorop. De lopers en wandelaars komen langs fraaie plekken en lopen deels over zandpaden. Sommige delen van de routes worden speciaal door de eigenaars voor ons opengesteld. Daar mag je normaal niet komen. Aanmelden kan vanaf heden, maar ook op de dag zelf. Vlok: “Corona kan nog roet in het eten gooien, maar qua organisatie en voorbereiding hebben wij het dus een GO gegeven. We gaan ervoor en merken dat het enthousiasme toeneemt. Mocht het evenement onverhoopt toch niet doorgaan, dan krijgt iedereen zijn inschrijfgeld terug.”

De marathon kan overigens zowel alleen, als met een loper en een fietser of een loper met twee fietsers worden volbracht. Om de vijf kilometer is er een rustpunt waar water, fruit etc. beschikbaar is. In principe vindt volgend jaar op 30 september en 1 en 2 oktober de volgende editie plaats. Meer informatie en inschrijven als deelnemer kan via www.landschapsloopwinterswijk.nl. Aanmelden als vrijwilliger kan via info@winterswijkseuitdaging.nl telefoon 0543-200026.