Avontuurlijke route voert door molen en wijngaard

Landschapsmarathon 2022 krijgt vorm

Voor de routebouwers van de Landschapsmarathon is het elk jaar weer een mooie uitdaging om net dat ene onontdekte paadje te vinden, het erf van een eeuwenoude boerderij in de route op te nemen of de lopers dat spannende smokkelaarspaadje op te sturen. Ook dit jaar zijn de routebouwers er weer in geslaagd verrassende passages te bedenken. De gedetailleerde route wordt pas in het najaar bekendgemaakt, maar hier alvast een sneak preview met verrassende hoogtepunten.

Waar je ook loopt in het Nationaal Landschap Winterswijk, het is sowieso altijd genieten: het glooiende coulissenlandschap met zijn vele bossen, veengebieden, landgoederen en kronkelende beekjes biedt lopers en wandelaars een en al afwisseling, bijzondere natuur en verrassende doorkijkjes. Elke willekeurig uitgetekende route is daarom eigenlijk al een garantie voor een mooie belevenis.

Maar de routebouwers van de landschapsmarathon voegen daar elk jaar weer bijzondere, vaak niet voor het publiek toegankelijke plekken aan toe. Zo zijn de steengroeve met zijn 240 miljoen jaar oude fossielen, het nationaal lindearboretum, watermolens en statige Scholtenboerderijen al eens in het traject opgenomen. Ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd een spannende, verkeersvrije/-luwe route uit te stippelen, die de lopers – en bij de duo’s en trio’s hun fietsende maatjes – langs bijzondere plekjes voert, met name ten oosten en noorden van het dorp.

De start en finish zijn in het nieuwe Vrijheidspark, met zijn monumenten, bedriegertjes-fonteinen en de grote houten speel-uil. Dwars door het centrum gaan de lopers dan richting het oude Strandbad, waar een ronde over de steigers wordt gelopen. Dan slingert het loperslegioen door de buurtschappen Brinkheurne, Kotten en Ratum. Vervolgens loop je midden in de oogsttijd tussen de druivenranken van Wijngaard Hesselink in Henxel, waarvan de wijnen bij nationale keuringen meermaals zijn bekroond met goud.

De atletiekbaan van AV Archeus is de volgende passage en dan ben je al bijna bij de ruim 200 jaar oude Molen Bataaf, waar je dwars doorheen rent. Enkele kilometers verder passeren de deelnemers recreatieplas ’t Hilgelo in Meddo, met zijn beachclub, beltkorenmolen en vele kleine campings. Het 36 hectare grote meer is behalve bij zonaanbidders en watersporters ook geliefd bij vogels. Misschien kunnen de lopers daar zelfs een glimp opvangen van een paar kraanvogels of een groepje foeragerende flamingo’s. Tot slot koersen de deelnemers weer richting dorpscentrum, waar in het Vrijheidspark een warm onthaal bij de finish lonkt.

De complete route wordt pas enkele weken voor de marathondag bekendgemaakt, omdat de loop onder meer over particuliere landgoederen voert, die buiten het evenement om niet toegankelijk zijn.

Deel dit bericht